Mnożenie wielomianów.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Justyna17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 11 gru 2008, o 18:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z tąd

Mnożenie wielomianów.

Post autor: Justyna17 »

Mam problem z rozwiązaniem mnożenia wielomianów: \(\displaystyle{ (x^3 +2x -1)^2 (3x^2-2)}\) tzn wiem jak się mnoży dwa nawiasy, ale mam problem z podniesieniem pierwszego nawiasu do kwadratu. Jest jakiś wzór na \(\displaystyle{ (a+b-c)^2}\)? Z góry dziękuję.

Temat, dział, zapis...
Ostatnio zmieniony 11 gru 2008, o 20:45 przez Justyna17, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rozkminiacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 465
Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 36 razy

Mnożenie wielomianów.

Post autor: rozkminiacz »

po pierwsze to nie ten dzial po drugie tex po 3 lol
Awatar użytkownika
ppolciaa17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 381
Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 99 razy

Mnożenie wielomianów.

Post autor: ppolciaa17 »

o ile wiem nie ma takiego wzoru ;P hehe.. to trzeba potraktować jako \(\displaystyle{ x^{3} =a i 2x-1 =b}\) i po rozłożeniu tego wyjdzie ci coś tam.. \(\displaystyle{ (2x-1)^{2}}\) to musisz jeszcze raz to rozłożyć
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Mnożenie wielomianów.

Post autor: kolanko »

Jak sie nie zna/ nie ma / badz takowy wzor wogole nie istnieje to trzeba na piechte..
\(\displaystyle{ (a+b-c)(a+b-c)=aa+ab-ac+ba+bb-bc-ca-cb+cc}\)
Redukcja ... no i dalej przez nastepny "zawias"
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Mnożenie wielomianów.

Post autor: JankoS »

ppolciaa17 pisze:o ile wiem nie ma takiego wzoru ;P hehe.. to trzeba potraktować jako \(\displaystyle{ x^{3} =a i 2x-1 =b}\) i po rozłożeniu tego wyjdzie ci coś tam.. \(\displaystyle{ (2x-1)^{2}}\) to musisz jeszcze raz to rozłożyć
\(\displaystyle{ (a+b+c+)^2=a^2+b^2+c^2+2ab+2ac+2bc.}\)
Awatar użytkownika
ppolciaa17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 381
Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 99 razy

Mnożenie wielomianów.

Post autor: ppolciaa17 »

JankoS pisze: \(\displaystyle{ (a+b+c+)^2=a^2+b^2+c^2+2ab+2ac+2bc.}\)
ale nie o ten wzór jej chodziło ;]
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Mnożenie wielomianów.

Post autor: JankoS »

A o jaki?
Awatar użytkownika
ppolciaa17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 381
Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 99 razy

Mnożenie wielomianów.

Post autor: ppolciaa17 »

\(\displaystyle{ (a+b-c)^{2}}\) a to nie to samo ;]

wzór na \(\displaystyle{ (a+b+c)^{2} i (a-b-c)^{2}}\) to wiadomo że istnieją ;]
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Mnożenie wielomianów.

Post autor: JankoS »

\(\displaystyle{ (a+b-c)^{2}=(a+b+(-c))^{2}}\)
Awatar użytkownika
ppolciaa17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 381
Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 99 razy

Mnożenie wielomianów.

Post autor: ppolciaa17 »

nom to jak chcesz tak robić to czemu wymnażając masz .... +2ab+2ac+2bc ? skoro to jest (-c) to ....+2ab-2ac-2bc

[ Dodano: 13 Grudnia 2008, 14:11 ]
wtedy mogę się zgodzić ale to nie jest ustalony wzór tylko pokrewny
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Mnożenie wielomianów.

Post autor: JankoS »

ppolciaa17 pisze:to czemu wymnażając masz .... +2ab+2ac+2bc ? skoro to jest (-c) to ....+2ab-2ac-2bc
Ja tego nie mam. Żeby nie ciągnąć mam:...+2ab+ 2a(-c)+2b(-c).
Jak ktoś się chce znać na pamięć osiem wzorów zamiast jednego, to jest jego wybór.
Awatar użytkownika
ppolciaa17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 381
Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 99 razy

Mnożenie wielomianów.

Post autor: ppolciaa17 »

nom ja kumam o co ci chodziło, ale napisałeś ogólny wzór niektórzy mogą nie skumać że sobie podstawisz pod niego (-c) jak im tego nie napiszesz ;P
ODPOWIEDZ