Dla jakiej wartości parametru \(\displaystyle{ a}\) reszta z dzielenia wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=x^{4}-(a-1)(a+1)x^{3}+(a+4)^{2}x^{2}-9(a+2)x+8}\)
przez dwumian \(\displaystyle{ x-1}\)wynosi 6?
parametr a, wielomiany
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
parametr a, wielomiany
Ostatnio zmieniony 10 gru 2008, o 18:19 przez mateusz.ex, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
parametr a, wielomiany
\(\displaystyle{ W(1)=3}-(a-1)(a+1)(a+4)^{2}(a+2)}\) i dalej nie wiem jak to rozłozyc
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
parametr a, wielomiany
Nie wiem jak żeś do tego doszedł, ale:
\(\displaystyle{ W(1)=6 \iff 1-(a-1)(a+1)+(a+4)^2-9(a+2)+8=6 \iff \\ \iff 1-a^2+1+a^2+8a+16-9a-18+8=6 \iff \\
\iff a=0}\)
\(\displaystyle{ W(1)=6 \iff 1-(a-1)(a+1)+(a+4)^2-9(a+2)+8=6 \iff \\ \iff 1-a^2+1+a^2+8a+16-9a-18+8=6 \iff \\
\iff a=0}\)