Przekształć wykres funkcji f w symetrii środkowej względem punktu (0,0) i podaj wzór nowo powstałej funkcji.
\(\displaystyle{ f(x)=2(x-3)^2-1}\)
Prawidłowa odpowiedź to \(\displaystyle{ g(x)=-2(x+3)^2-1}\)
czyli po uproszczeniu: \(\displaystyle{ g(x)=-2x^2-12x-19}\)
Jednak ja za każdym razem dochodzę do rozwiązania \(\displaystyle{ g(x)=-2x^2-12x-17}\)
Gdzie popełniam błąd?
Przekształć wykres funkcji f w symetrii środkowej
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 26 kwie 2008, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 4 razy
Przekształć wykres funkcji f w symetrii środkowej
Twoja odpowiedź jest poprawna, co zresztą możesz sprawdzić przyrównując \(\displaystyle{ f(1)}\) do \(\displaystyle{ g(-1)}\)