parametr i pierwiastek trzykrotny

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
dziczka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 14 lip 2008, o 09:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 82 razy

parametr i pierwiastek trzykrotny

Post autor: dziczka »

Dla jakich wartości parametru m wielomian \(\displaystyle{ W(x)=2x^4-2x^3-6x^2+10x+m}\) ma pierwiastek trzykrotny.
Goter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

parametr i pierwiastek trzykrotny

Post autor: Goter »

\(\displaystyle{ W(x) = 2*(x-a)^{3}*(x-b)}\)

Wymnażasz i przyrównujesz.
dziczka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 14 lip 2008, o 09:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 82 razy

parametr i pierwiastek trzykrotny

Post autor: dziczka »

ale do czego przyrównuje?
Goter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

parametr i pierwiastek trzykrotny

Post autor: Goter »

No do tego wielomianu, który masz dany.

Przyrównujesz wszystkie współczynniki przy odpowiednich potęgach x.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

parametr i pierwiastek trzykrotny

Post autor: anna_ »

do tego
\(\displaystyle{ 2x^4-2x^3-6x^2+10x+m}\)
Goter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

parametr i pierwiastek trzykrotny

Post autor: Goter »

Mi wyszło a = -1/2, b=5/2 lub a=1,b=-2

Ale pierwsze rozwiązanie jest sprzeczne w trzecim równaniu.

Właśnie dopiero zauważyłem czyli \(\displaystyle{ m = 2*1^{3}*(-2) = -4}\)
ODPOWIEDZ