wielomiany, równośc

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

wielomiany, równośc

Post autor: mateusz.ex »

Dane są wielomiany:
\(\displaystyle{ P(x)(2x+1)^{3}}\)
\(\displaystyle{ R(x)=4x^{2}-1}\)
\(\displaystyle{ Q(x)=8x+a}\)
\(\displaystyle{ S(x)=8x^{3}+bx}\)

Dla jakich wartości \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) wielomian \(\displaystyle{ P(x)+Q(x)-3R(x)}\) jest równy wielomianowi \(\displaystyle{ S(x)}\)?[/latex]
raphel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 657
Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czewa/Wrocław
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 138 razy

wielomiany, równośc

Post autor: raphel »

wielomiany są równe, gdy mają te same współczynniki przy odpowiednich potęgach

podpowiedź: musisz wykonać te działania które masz podane na wielomianach, następnie uporządkować je (według x w odpowiedniej potędze) i potem porównać z wielomianem S.
panisiara
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 21 sie 2008, o 17:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 101 razy
Pomógł: 17 razy

wielomiany, równośc

Post autor: panisiara »

\(\displaystyle{ P(x)= 8x^{3} + 8x^{2}+2x+4x^{2}+4x+1= 8x^{3}+12x^{2}+6x+1}\)
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

wielomiany, równośc

Post autor: mateusz.ex »

\(\displaystyle{ P(x)= 8x^{3} + 8x^{2}+2x+4x^{2}+4x+1= 8x^{3}+12x^{2}+6x+1}\) z jakiego to jest wzoru?
raphel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 657
Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czewa/Wrocław
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 138 razy

wielomiany, równośc

Post autor: raphel »

ze wzoru na sześcian sumy. W każdych tablicach matematycznych go znajdziesz
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

wielomiany, równośc

Post autor: mateusz.ex »

ale mi wychodzi ze wzoru \(\displaystyle{ (a+b)^{3}}\) ze to jest równe \(\displaystyle{ 8x^{3}+12x^{2}+6x+1}\)
raphel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 657
Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czewa/Wrocław
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 138 razy

wielomiany, równośc

Post autor: raphel »

no to Tobie dobrze wychodzi, bo tak powinno być
Ostatnio zmieniony 7 gru 2008, o 18:04 przez raphel, łącznie zmieniany 1 raz.
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

wielomiany, równośc

Post autor: mateusz.ex »

ale wynik jest zgodny z odpowiedziami. dlaczego?
raphel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 657
Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czewa/Wrocław
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 138 razy

wielomiany, równośc

Post autor: raphel »

hmm, pewnie dlatego że to co napisała panisiara jest takim samym wynikiem, co otrzymałaś Ty , tylko Ona korzystała z jakiegoś innego wzoru..
dopiero teraz zauważyłem;)
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

wielomiany, równośc

Post autor: mateusz.ex »

a nie wiesz moze z jakiego?

[ Dodano: 7 Grudnia 2008, 18:36 ]
ale w drugiej linijce pisała juz dobrze, moze sie pomyliła przy przepisywaniu
ODPOWIEDZ