a)\(\displaystyle{ 2x^{3}+7x^{2}+7x+2=0}\)
b)\(\displaystyle{ 3x^{3}-7x^{2}-7x+3=0}\)
chodzi mi o sam rozkład tych wielomianów.
rozwiąż równanie, rozkład na czynniki
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
rozwiąż równanie, rozkład na czynniki
a)
\(\displaystyle{ 2x^3+7x^2+7x+2=0 \\
7x(x+1)+2(x^3+1)=0\\
7x(x+1)+2(x+1)(x^2-x+1)=0\\
(x+1)(2x^2+5x+2)=0 \\
x=-1 x=-\frac{1}{2} x=-2}\)
b)
\(\displaystyle{ (x+1)(3x^3-10x+3)=0\\
x=-1 x=\frac{1}{3} x=3}\)
\(\displaystyle{ 2x^3+7x^2+7x+2=0 \\
7x(x+1)+2(x^3+1)=0\\
7x(x+1)+2(x+1)(x^2-x+1)=0\\
(x+1)(2x^2+5x+2)=0 \\
x=-1 x=-\frac{1}{2} x=-2}\)
b)
\(\displaystyle{ (x+1)(3x^3-10x+3)=0\\
x=-1 x=\frac{1}{3} x=3}\)
rozwiąż równanie, rozkład na czynniki
Witam! Czy może mi ktos wytlumaczyć 4 wers z rozwiazania przykładu a) Justki...