Musze udowodnić że liczba:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{\sqrt{5}+2}-\sqrt[3]{\sqrt{5}+2}}\)
jest liczbą naturalną.
Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
Liczba naturalna
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 13 gru 2005, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tomaszów Lubelski
- Podziękował: 2 razy
Liczba naturalna
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{\sqrt{5}+2}-\sqrt[3]{\sqrt{5}+2}}\)
jak coś
chyba wyjdzie 0? przeierz po 2 stronach jest to samo ;/
jak coś
chyba wyjdzie 0? przeierz po 2 stronach jest to samo ;/
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Liczba naturalna
Pewnie to miało wyglądać tak:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{\sqrt{5}+2}-\sqrt[3]{\sqrt{5}-2}}\).
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{\sqrt{5}+2}-\sqrt[3]{\sqrt{5}-2}=x}\)
Podnieś sobie do sześcianu stronami, dostaniesz:
\(\displaystyle{ x^3=4-3x}\), czyli \(\displaystyle{ x=1}\).
Mam nadzieję, że nie pomyliłem sie w rachunkach, ale idea jest dobra. Mozesz sobie jeszcze zwinąć wyrażenia pod pierwiastkami na sześciany, wtedy będzie mniej roboty.
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{\sqrt{5}+2}-\sqrt[3]{\sqrt{5}-2}}\).
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{\sqrt{5}+2}-\sqrt[3]{\sqrt{5}-2}=x}\)
Podnieś sobie do sześcianu stronami, dostaniesz:
\(\displaystyle{ x^3=4-3x}\), czyli \(\displaystyle{ x=1}\).
Mam nadzieję, że nie pomyliłem sie w rachunkach, ale idea jest dobra. Mozesz sobie jeszcze zwinąć wyrażenia pod pierwiastkami na sześciany, wtedy będzie mniej roboty.
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki