rozłóz wielomian na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Nenya
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 31 paź 2008, o 19:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: piekło xD
Podziękował: 8 razy

rozłóz wielomian na czynniki

Post autor: Nenya »

W(x) = 8x[3] - 27

liczba w takim [ ] jest potega, prosze o pomoc bo nic mi nie wychodzi.
Awatar użytkownika
ppolciaa17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 381
Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 99 razy

rozłóz wielomian na czynniki

Post autor: ppolciaa17 »

wzór skróconego mnożenia \(\displaystyle{ a^{3}-b^{3} = (a-b)(a^{2}+ab+b^{2}}\)

\(\displaystyle{ 8x^{3}-27=(2x-3)(4x^{2}+6x+9)}\)

[ Dodano: 2 Grudnia 2008, 15:41 ]
co do tego rozwiązania wyżej to w zadaniu jest \(\displaystyle{ 8x^{3} - 27}\) a nie +

a gdy rozkładamy ze wzoru skróconego mnożenia to w pierwszym nawiasie zawsze jest znak z działania czyli "-" tutaj, a w drugim są wszystkie znaki przeciwne do pierwszego czyli "+" tutaj. aa i w tym drugim nawiasie zawsze delta jest ujemna i nie ma pierwiastków rzeczywistych
ODPOWIEDZ