a) \(\displaystyle{ x^{4}+2x^{3}-x-2=}\)
b) \(\displaystyle{ x^{6}-x^{5}-x{2}+x=}\)
c) \(\displaystyle{ x^{5}+x^{3}-x^{2}-1=}\)
d) \(\displaystyle{ x^{5}+3x^{4}-4x^{3}-12x^{2}=}\)
e) \(\displaystyle{ 2x^{4}+x^{3}+4x^{2}+x+2=}\)
f) \(\displaystyle{ x^{3}-3x+2=}\)
z góry dzięki
pozdrawiam
Rozłóż wielomian na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 30 lis 2008, o 20:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z domu
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozłóż wielomian na czynniki
a) korzystasz z metody grupowania (wyłączasz przed nawias wspólny czynnik) i korzystasz ze wzoru skróconego mnożenia na różnice sześcianów:
\(\displaystyle{ x^{3} * (x + 2) - (x + 2) = (x^{3} - 1)(x + 2) = (x-1)(x^{2}+x+1)(x+2)}\)
b) analogicznie jak wyżej; ostateczny wynik:
\(\displaystyle{ x(x-1)(x-1)(x+1)(x^{2} + 1)}\)
c) analogicznie jak wyżej; ostateczny wynik:
\(\displaystyle{ (x-1)(x^{2} + x + 1)(x^{2} + 1)}\)
d) analogicznie jak wyżej; ostateczny wynik:
\(\displaystyle{ x^{2}(x - 2)(x + 2)(x + 3)}\)
e) nie mogę teraz na pomysł wpaść...
f) tutaj najlepiej ze schematu Hornera. tylko nie wiem czy coś takiego miałeś. wynik powinien wyjść:
\(\displaystyle{ (x - 1)(x - \sqrt{2})(x + \sqrt{2})}\)
\(\displaystyle{ x^{3} * (x + 2) - (x + 2) = (x^{3} - 1)(x + 2) = (x-1)(x^{2}+x+1)(x+2)}\)
b) analogicznie jak wyżej; ostateczny wynik:
\(\displaystyle{ x(x-1)(x-1)(x+1)(x^{2} + 1)}\)
c) analogicznie jak wyżej; ostateczny wynik:
\(\displaystyle{ (x-1)(x^{2} + x + 1)(x^{2} + 1)}\)
d) analogicznie jak wyżej; ostateczny wynik:
\(\displaystyle{ x^{2}(x - 2)(x + 2)(x + 3)}\)
e) nie mogę teraz na pomysł wpaść...
f) tutaj najlepiej ze schematu Hornera. tylko nie wiem czy coś takiego miałeś. wynik powinien wyjść:
\(\displaystyle{ (x - 1)(x - \sqrt{2})(x + \sqrt{2})}\)
Rozłóż wielomian na czynniki
a skąd w punkcie a) wzięło się \(\displaystyle{ (x^{3}-1)}\)
i co do punktu f) wynik jest niepoprawny, nie zgadza sie z odpowiedziami .. ;P
co nie zmienia faktu że należą sie podziękowania dla Ciebie ;P
i co do punktu f) wynik jest niepoprawny, nie zgadza sie z odpowiedziami .. ;P
co nie zmienia faktu że należą sie podziękowania dla Ciebie ;P
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
a) \(\displaystyle{ x^4+2x^3-x-3=x^3(x+2)-1(x+2)=(x^3-1)(x+2)=......}\)Hołek pisze:a skąd w punkcie a) wzięło się \(\displaystyle{ (x^{3}-1)}\)
i co do punktu f) wynik jest niepoprawny, nie zgadza sie z odpowiedziami .. ;P
co nie zmienia faktu że należą sie podziękowania dla Ciebie ;P
f) \(\displaystyle{ x^3-3x+2=(x-1)(x^2+x-2)=(x-1)(x-1)(x+2)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 30 lis 2008, o 20:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z domu
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozłóż wielomian na czynniki
Robiłam to po pierwszej nad ranem, więc możliwe że był błąd. Widzę, że agulka1987 już poprawiła.Hołek pisze:a skąd w punkcie a) wzięło się \(\displaystyle{ (x^{3}-1)}\)
i co do punktu f) wynik jest niepoprawny, nie zgadza sie z odpowiedziami .. ;P
co nie zmienia faktu że należą sie podziękowania dla Ciebie ;P
Co do tego \(\displaystyle{ x ^{3} -1}\) wzięło się to stąd, że po raz drugi wyłączasz wspólny czynnik przed nawias. Czyli jakby traktujesz \(\displaystyle{ x+2}\) jak jakąś stałą.
Wówczas jest ona pierwszym czynnikiem (jakby tą stałą wyłączoną przed nawias) i pozostaje ci właśnie
\(\displaystyle{ x ^{3} -1}\).
Weź sobie za x+2 podstaw na przykład a. Wtedy owe równanie (po pierwszym przekształceniu) będzie wyglądało:
\(\displaystyle{ x^{3} * a - 1 * a}\)
Wyłączasz owe a przed nawias i zostaje ci \(\displaystyle{ a(x^{3} - 1 )}\). I jak spowrotem za a podstawisz \(\displaystyle{ x+2}\) wyjdzie ci podany wynik