same zalozenia apropo parametrow

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
zatorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 11 paź 2008, o 14:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: CK
Podziękował: 2 razy

same zalozenia apropo parametrow

Post autor: zatorek »

Chodzi mi tylko i wylacznie o zalozenia

1.
\(\displaystyle{ W(x)=x^4+2x^3-3ax^2+2x-b}\)
\(\displaystyle{ Q(x)=x^2-x-2}\)
Dla jakich a i b W(x) jest podzielne przez Q(x)


2.
\(\displaystyle{ W(x)=x^4+(k^2-1)x^3+x(x-1)}\)
\(\displaystyle{ P(x)=x-1}\)
Reszta z dzielenia W(x) przez P(x) wynosi 10. Podaj k

3.
\(\displaystyle{ W(x)=x^3+bx^2+ax-1}\)
Dla jakich a i b jedynka jest podwojnym miejscem zerwoym

4.
\(\displaystyle{ Q(x)=x^4+2x^3-x-2}\)
\(\displaystyle{ P(x)= x^3+x^2+x+1}\)
Reszta z dzielenia pewnego wielomianu przez Q(x) wynosi P(x).
Oblicz reszte i dzielenie tego wielomianu przez \(\displaystyle{ x^2+x-2}\)
sauron89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 21 wrz 2008, o 16:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 16 razy

same zalozenia apropo parametrow

Post autor: sauron89 »

\(\displaystyle{ 2)
W(1)=10

3)
W(x): (x-1)^{2}}\)
ODPOWIEDZ