nierównosci wielomianowe, dzidzina funkcji

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

nierównosci wielomianowe, dzidzina funkcji

Post autor: mateusz.ex »

Określ dziedzine funkcji:

a)\(\displaystyle{ y= \sqrt{4x^{4}+12x^{3}+9x^{2}}}\)
b)\(\displaystyle{ y= \frac{1}{ \sqrt{(x+3)(2x^{2}-9x-5} }}\)
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

nierównosci wielomianowe, dzidzina funkcji

Post autor: agulka1987 »

mateusz.ex pisze:Określ dziedzine funkcji:

a)\(\displaystyle{ y= \sqrt{4x^{4}+12x^{3}+9x^{2}}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{4x^{4}+12x^{3}+9x^{2}} >0}\)
\(\displaystyle{ x^2(4x^2+12x+9)=0}\)
\(\displaystyle{ x^2=0 4x^2+12x+9=0}\)

\(\displaystyle{ 4x^2+12x+9=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 0}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{-12}{8}=-\frac{3}{2}}\)

\(\displaystyle{ D: R}\){\(\displaystyle{ -\frac{3}{2}}\)}

b)\(\displaystyle{ y= \frac{1}{ \sqrt{(x+3)(2x^{2}-9x-5} }}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(x+3)(2x^{2}-9x-5)=0}\)
\(\displaystyle{ x+3=0 2x^{2}-9x-5=0}\)

\(\displaystyle{ x+3=0}\)
\(\displaystyle{ x=-3}\)

\(\displaystyle{ 2x^{2}-9x-5=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=121, \sqrt{\Delta}=11}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=-\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{2} = 5}\)

\(\displaystyle{ D: R}\){-3, \(\displaystyle{ -\frac{1}{2}}\), 5}
marty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 296
Rejestracja: 4 wrz 2007, o 21:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 33 razy

nierównosci wielomianowe, dzidzina funkcji

Post autor: marty »

agulka1987, nie wiem czemu przyrównujesz to (dokładnie nawet nie wiadomo co) do zera

pod pierwiastkiem nie może znaleźć się liczba ujemna!
a więc w a)
\(\displaystyle{ x^2(4x^2+6x+9) >= 0}\)
\(\displaystyle{ x^2(2x+3)^2 >= 0}\)
wiemy, że dla każdego x wartość tego wyrażenia będzie nieujemna, a więc dziedziną są wszystkie liczby rzeczywiste

b) wyrażenie to musi być nieujemne
a więc drugi czynnik możesz jeszcze jakoś rozpisać-czy policzyć deltę czy jakkolwiek inaczej sprowadzić do funkcji iloczynowej-rysujesz "wężyk" czyli wykres tej funkcji wielomianowej i odczytujesz, kiedy przyjmuje wartości nieujemne-dla jakiego x-i to będzie dziedzina
sauron89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 21 wrz 2008, o 16:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 16 razy

nierównosci wielomianowe, dzidzina funkcji

Post autor: sauron89 »

marty pisze:b) wyrażenie to musi być nieujemne
a nie musi być dodatnie?? bo nieujemne tzn dodatnie wraz z zerem, a to jest w mianowniku wiec musi byc rózne od zera...
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

nierównosci wielomianowe, dzidzina funkcji

Post autor: mateusz.ex »

ja w odpowiedziach mam ze a)\(\displaystyle{ D=IR}\)a w b)\(\displaystyle{ D=(-3;- \frac{1}{2}) (5;+ )}\)
Anagda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 30 lis 2008, o 20:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z domu
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

nierównosci wielomianowe, dzidzina funkcji

Post autor: Anagda »

W przykładzie b wyrażenie podpierwiastkowe musi być większe od zera. Ponieważ pierwiastek z zera istnieje i wynosi zero, ale przez zero nie wolno dzielić. Dlatego całe wyrażenie musi być większe (a nie równe, czy większe równe).

\(\displaystyle{ (x + 3)(2x^{2} - 9x - 5)

/Delta = 81+40 = 121 \sqrt{\Delta} = 11}\)


\(\displaystyle{ x= -2/4 x= 20/4

x= - 1/2 x= 5 x= -3}\)



Rysujemy wspomniany "wężyk" i dziedzina wychodzi nam tak jak podałeś, czyli:
\(\displaystyle{ x (-3; - \frac{1}{2}) \cup (5; + )}\)



Coś mi te ułamki nie chcą zadziałać :/
marty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 296
Rejestracja: 4 wrz 2007, o 21:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 33 razy

nierównosci wielomianowe, dzidzina funkcji

Post autor: marty »

tak, oczywiście wyrażenie podpierwiastkowe w mianowniku nie może być równe zero
ODPOWIEDZ