Wykaż ze liczby sa pierwiastkami wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
sauron89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 21 wrz 2008, o 16:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 16 razy

Wykaż ze liczby sa pierwiastkami wielomianu

Post autor: sauron89 »

Wykaż ze liczby: \(\displaystyle{ a= (sin 60stopni + cos60stopni)^{2} b=tg45stopni-cos30stopni}\) sa pierwiastkami wielomianu: \(\displaystyle{ W(x)=4x^{3}-8x^{2}+x}\)
Awatar użytkownika
marcinn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 882
Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
Płeć: Kobieta
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 193 razy

Wykaż ze liczby sa pierwiastkami wielomianu

Post autor: marcinn12 »

... PR_odp.pdf

Możesz wziąć stą schemat rozwiązania. (Zad 3)
ODPOWIEDZ