dany jest wielomian \(\displaystyle{ w(x)= x^{3}-4x+1}\)
wskaz wszystkie wartosci argumentu x dla ktorych spelniona jest nierownosc w(x+2)>w(x+4)
Wielomian, argument x
- rozkminiacz
- Użytkownik
- Posty: 465
- Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 36 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 657
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czewa/Wrocław
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 138 razy
Wielomian, argument x
czyli wystarczy rozwiązać takie równanie:
\(\displaystyle{ (x+2) ^{3} -4(x+2) +1 = (x+4) ^{3} -4(x+4) +1}\)
myślę że poradzisz sobie z nim bez większych trudności
\(\displaystyle{ (x+2) ^{3} -4(x+2) +1 = (x+4) ^{3} -4(x+4) +1}\)
myślę że poradzisz sobie z nim bez większych trudności
- rozkminiacz
- Użytkownik
- Posty: 465
- Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 36 razy
- marcinn12
- Użytkownik
- Posty: 882
- Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 193 razy
Wielomian, argument x
\(\displaystyle{ (x+2) ^{3} -4(x+2)+1>(x+4) ^{3} -4(x+4)+1}\)
\(\displaystyle{ x ^{3} +6x ^{2} +12x+8-4x-8+1>x ^{3} +12x ^{2} +48x+64-4x-16+1}\)
\(\displaystyle{ 6x ^{2} +36x+48>0}\)
\(\displaystyle{ \delta=144}\)
Mam nadzieje, że sie nie pomyliłem.
Sory za te pomyłki, jestem zmęczony.
\(\displaystyle{ x ^{3} +6x ^{2} +12x+8-4x-8+1>x ^{3} +12x ^{2} +48x+64-4x-16+1}\)
\(\displaystyle{ 6x ^{2} +36x+48>0}\)
\(\displaystyle{ \delta=144}\)
Mam nadzieje, że sie nie pomyliłem.
Sory za te pomyłki, jestem zmęczony.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2008, o 22:03 przez marcinn12, łącznie zmieniany 2 razy.
- rozkminiacz
- Użytkownik
- Posty: 465
- Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 36 razy
- rozkminiacz
- Użytkownik
- Posty: 465
- Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 36 razy
Wielomian, argument x
np w wyrazie wolnym
[ Dodano: 28 Listopada 2008, 21:46 ]
drugi blad to wspolczynnik przy x do kwadratu i duzo wiecej ich tam jest nastpoenym razem nie wypalaj tak byle czego:p
[ Dodano: 28 Listopada 2008, 22:04 ]
hahaha przy x tez zle omfg DDDDDDDDD
[ Dodano: 28 Listopada 2008, 22:07 ]
po tych calych poprawkach dalej masz zle
[ Dodano: 28 Listopada 2008, 21:46 ]
drugi blad to wspolczynnik przy x do kwadratu i duzo wiecej ich tam jest nastpoenym razem nie wypalaj tak byle czego:p
[ Dodano: 28 Listopada 2008, 22:04 ]
hahaha przy x tez zle omfg DDDDDDDDD
[ Dodano: 28 Listopada 2008, 22:07 ]
po tych calych poprawkach dalej masz zle