Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
ja
Post
autor: ja » 14 wrz 2004, o 18:14
jak zaznaczyć pierwiastek na osi liczbowej
półpasiec
Gość Specjalny
Posty: 534 Rejestracja: 8 lip 2004, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 17 razy
Post
autor: półpasiec » 14 wrz 2004, o 18:16
a jaki Cie konretnie interesuje??
sinner
Użytkownik
Posty: 3 Rejestracja: 14 wrz 2004, o 18:06
Lokalizacja: z łap
Post
autor: sinner » 14 wrz 2004, o 18:20
np sqrt(5), sqrt(7), sqrt(13)...
Skrzypu
Użytkownik
Posty: 1146 Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy
Post
autor: Skrzypu » 14 wrz 2004, o 18:23
najlepiej zbudować trójkąt prostokątny o dwóch bokach w liczbach całkowitych i jednym boku podanej długości, ba jednostke masz zaznaczoną na osi liczbowej, np. sqrt(5) to konstuujesz trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej 3 i jednym boku 2, a drugi wyjdzie sqrt(5), bo [sqrt(5)]^2+2^2=9=3^2
sinner
Użytkownik
Posty: 3 Rejestracja: 14 wrz 2004, o 18:06
Lokalizacja: z łap
Post
autor: sinner » 14 wrz 2004, o 18:39
dzieki ziomuś to działa !!!!!!!!
Yavien
Użytkownik
Posty: 800 Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U
Post
autor: Yavien » 30 wrz 2004, o 19:35
moze byc to tez przeciwprostokatna w trojkacie prostokatnym o przyprostokatnych rownych 1 i 2...
Tofik40
Użytkownik
Posty: 13 Rejestracja: 3 wrz 2008, o 20:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biały Dunajec
Podziękował: 4 razy
Post
autor: Tofik40 » 3 wrz 2008, o 20:34
A mozecie powiedziec jak zaznaczyc pierwiastek z 37?;p
frej
Post
autor: frej » 3 wrz 2008, o 20:39
\(\displaystyle{ 37=1^2+6^2}\)