Równania wielomianowe z wartościa bezwzgledną

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
tenshim
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 9 kwie 2008, o 22:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lębork
Podziękował: 9 razy

Równania wielomianowe z wartościa bezwzgledną

Post autor: tenshim »

Hej. Mam problem z dwoma przykładami ;/ Rozwiązaniem równań z wartościa bezwzględną. nie wiem czy tutaj mam wyliczać deltę i pierwiastek z delty czy jak;/
Bardzo proszę o pomoc

a)\(\displaystyle{ |x^3+x+1|=1}\)
b)\(\displaystyle{ x^3+|x^2-2x|=0}\)
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Równania wielomianowe z wartościa bezwzgledną

Post autor: mmoonniiaa »

a)
\(\displaystyle{ x^3+x+1=1 x^3+x+1=-1 x^3+x=0 x^3+x+2=0 x(x^2+1)=0 (x+1)(x^2-x+2)=0 x=0 x=-1}\)

[ Dodano: 27 Listopada 2008, 23:20 ]
b)
\(\displaystyle{ x^3+|x^2-2x|=0 x^3+|x(x-2)|=0 \begin{cases} x^3-x(-x+2)=0 \\ x \begin{cases} x^3+x(-x+2)=0 \\ x \begin{cases} x^3+x(x-2)=0 \\ x qslant 2 \end{cases} ...}\)
Ostatnio zmieniony 27 lis 2008, o 23:21 przez mmoonniiaa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tenshim
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 9 kwie 2008, o 22:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lębork
Podziękował: 9 razy

Równania wielomianowe z wartościa bezwzgledną

Post autor: tenshim »

Dziękuję bardzo ;*
ODPOWIEDZ