Rozłóż wielomian
\(\displaystyle{ W(x) = x^{4} - 7 x^{2} +12}\)
na czynniki liniowe. Podaj niewymierne pierwiastki tego wielomianu.
rozłóż wielomian na czynniki liniowe
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 6 wrz 2007, o 22:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zduńska Wola
- Podziękował: 58 razy
rozłóż wielomian na czynniki liniowe
no ale mam wzory Viete'a
\(\displaystyle{ x_{1}+ x_{2} = \frac{-b}{a}}\)
i \(\displaystyle{ x_{1} \cdot x_{2}= \frac{c}{a}}\)
\(\displaystyle{ W(x) = x^{4} - 7 x^{2} +12}\)
czyli
\(\displaystyle{ (x-2)(x+2)( x^{2} -3) = 0}\) i co z tym? ;/
\(\displaystyle{ x_{1}+ x_{2} = \frac{-b}{a}}\)
i \(\displaystyle{ x_{1} \cdot x_{2}= \frac{c}{a}}\)
\(\displaystyle{ W(x) = x^{4} - 7 x^{2} +12}\)
czyli
\(\displaystyle{ (x-2)(x+2)( x^{2} -3) = 0}\) i co z tym? ;/
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
rozłóż wielomian na czynniki liniowe
\(\displaystyle{ x^4-7x^2+12=x^4-4x^2-3x^2+12=x^2(x^2-4)-3(x^2-4)=(x- \sqrt{3})(x+ \sqrt{3})(x-2)(x+2)}\)
edit juz poprawione
edit juz poprawione
Ostatnio zmieniony 27 lis 2008, o 14:46 przez Ateos, łącznie zmieniany 1 raz.