Oblicz reszte bez wykonywania dzielenia
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Oblicz reszte bez wykonywania dzielenia
\(\displaystyle{ W(x)=3x^4-9x-32 \newline
W(-\frac{1}{2})=3\cdot (-\frac{1}{2})^4 -9\cdot (-\frac{1}{2})-32=
\frac{3}{16} +\frac{9}{2}-32=-27\frac{5}{16}}\)
W(-\frac{1}{2})=3\cdot (-\frac{1}{2})^4 -9\cdot (-\frac{1}{2})-32=
\frac{3}{16} +\frac{9}{2}-32=-27\frac{5}{16}}\)