Czy może ktoś mi pomóc rozwiązać te 3 przykłady?
Głownie mi chodzi o obliczenia a nie o tylko poprawną odpowiedź.
\(\displaystyle{ a) {x}^{3} - 7x-6}\)
\(\displaystyle{ b) {x}^{3} + {6x}^{2} - x - 30}\)
\(\displaystyle{ c) {x}^{4} - {5x}^{3} + {3x}^{2} + 15x - 18}\)
Z góry dziękuje
[WIELOMIANY] Rozkładanie na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
[WIELOMIANY] Rozkładanie na czynniki
b)
\(\displaystyle{ x^3+6x^2-x-30=x^2(x+5)+x(x+5)-6(x+5)=(x^2+x-6)(x+5)=\\=(x(x+3)-2(x+3))(x+5)=(x-2)(x+3)(x+5)}\)
[ Dodano: 25 Listopada 2008, 19:20 ]
c)
\(\displaystyle{ x^4-5x^3+3x^2+15x-18=x^3(x-3)-2x^2(x-3)-3x(x-3)+6(x-3)=\\
=(x^3-2x^2-3x+6)(x-3)=(x^2(x-2)-3(x-2))(x-3)=(x^2-3)(x-2)(x-3)}\)
\(\displaystyle{ x^3+6x^2-x-30=x^2(x+5)+x(x+5)-6(x+5)=(x^2+x-6)(x+5)=\\=(x(x+3)-2(x+3))(x+5)=(x-2)(x+3)(x+5)}\)
[ Dodano: 25 Listopada 2008, 19:20 ]
c)
\(\displaystyle{ x^4-5x^3+3x^2+15x-18=x^3(x-3)-2x^2(x-3)-3x(x-3)+6(x-3)=\\
=(x^3-2x^2-3x+6)(x-3)=(x^2(x-2)-3(x-2))(x-3)=(x^2-3)(x-2)(x-3)}\)