znajdz parametr b
- Ptaq666
- Użytkownik
- Posty: 478
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piła / Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 154 razy
znajdz parametr b
1. delta musi być większa od 0 (żeby były 3 pierwiastki)
\(\displaystyle{ \Delta > 0 \Rightarrow b^{2} - 16 >0 b (- ; -4) \bigcup (4 ; )}\)
2. Suma x1 +x2 + 1 < 9
\(\displaystyle{ -b +1 < 9 \Rightarrow b > -8}\)
No i teraz połącz oba warunki i ci wyjdzie : \(\displaystyle{ b (-8 ; -4) \bigcup (4 ; )}\)
\(\displaystyle{ \Delta > 0 \Rightarrow b^{2} - 16 >0 b (- ; -4) \bigcup (4 ; )}\)
2. Suma x1 +x2 + 1 < 9
\(\displaystyle{ -b +1 < 9 \Rightarrow b > -8}\)
No i teraz połącz oba warunki i ci wyjdzie : \(\displaystyle{ b (-8 ; -4) \bigcup (4 ; )}\)
- Ptaq666
- Użytkownik
- Posty: 478
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piła / Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 154 razy
znajdz parametr b
Racja, w treści zadania jest, że mają być 3 RÓŻNE pierwiastki. Czyli ani x1 ani x2 nie może być równe 1
\(\displaystyle{ \frac{ -b + \sqrt{b^{2} -16}}{2} 1 \frac{ -b - \sqrt{b^{2} -16}}{2} 1}\)
O ile pierwsze równanie jest zawsze prawdziwe, o tyle drugie nie pasuje dla x = -5. -5 trzeba wyrzucić z rozwiązania.
\(\displaystyle{ \frac{ -b + \sqrt{b^{2} -16}}{2} 1 \frac{ -b - \sqrt{b^{2} -16}}{2} 1}\)
O ile pierwsze równanie jest zawsze prawdziwe, o tyle drugie nie pasuje dla x = -5. -5 trzeba wyrzucić z rozwiązania.