znajdz pierwiastki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
monpor7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 2 paź 2008, o 09:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: :)
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1 raz

znajdz pierwiastki

Post autor: monpor7 »

jednym z pierwiastkow wielomiani \(\displaystyle{ W(x)= px^3-7x^2-28x+g}\), gdzie p i g sa liczbami pierwszymi, jest -2,5. Znajdz pozostałe pierwiaski.
Symetralna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 183
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 10:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Pomógł: 56 razy

znajdz pierwiastki

Post autor: Symetralna »

\(\displaystyle{ W ( - \frac{5}{2}) = - \frac{125}{8} p - \frac{175}{4} + 70 + g}\)

\(\displaystyle{ W ( - \frac{5}{2}) = 0}\)

\(\displaystyle{ g = \frac{125}{8} p - \frac{105}{4}}\)

\(\displaystyle{ p , g}\) są liczbami pierwszymi więc

\(\displaystyle{ p = 2}\)

\(\displaystyle{ g = 5}\)

Po podzieleniu wielomianu przez \(\displaystyle{ x + \frac{5}{2}}\) dostaniemy
\(\displaystyle{ 2 x^{2} - 12 x + 2}\)
Wystarczy obliczyć deltę i skorzystać ze wzorów na pierwiastki trójmianu kwadratowego
ODPOWIEDZ