Wyznaczyć stałe.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
JohnyB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 24 paź 2005, o 15:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 3Miasto
Podziękował: 11 razy

Wyznaczyć stałe.

Post autor: JohnyB »

Mam problem z poniższym zadaniem.

Wyznaczyć stałe "a" i "b" tak, aby wielomian \(\displaystyle{ x^4-3x^3+6x^2+ax+b}\) był podzielny przez \(\displaystyle{ x^2-1}\).

Podzieliłem ten wielomian przez \(\displaystyle{ x^2-1}\) i wyszła mi reszta. Nie wiem co zrobić dalej i czy wogole to jest dobre rozumowanie.

Z góry dziękuje za pomoc.
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

Wyznaczyć stałe.

Post autor: bolo »

Po podzieleniu reszta powinna wynosić zero. Reszta w tym przypadku wychodzi (a-3)x+b+7, więc z tego co widzę to nie ma takiej sytuacji, by mogła być równa 0...
livia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2 gru 2005, o 13:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bełchatów
Pomógł: 1 raz

Wyznaczyć stałe.

Post autor: livia »

Niestety nie wiem jeszcze jak zrobić potęgę na tej stronie, ale spróbuję opisać to słowami. Jeśli wielomian-dzielna ma się dzielić przez wielomian-dzielnik to -1 i 1 czyli miejsca zerowe dzielnika są miejscami zerowymi dzielnej. Czyli przyrównując dzielną do zera i podstawiając za x najpierw -1 a potem 1 otzymamy układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi : 1-3+6+a+b=0, 1+3+6-a+b=0 co daje nam że a=3, b=-7. Tak mi się wydaje.
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

Wyznaczyć stałe.

Post autor: bolo »

Sorry ślepy jestem

W tym co napisałem: reszta (a-3)x+b+7 musi być równa 0, więc a=3 i b=-7.

Znowu nie policzyłem do końca No to mamy już poprawny wynik.
ODPOWIEDZ