wyznacz dziedzine, asymptoty funkcji oraz naszkicuj wykres

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
MattY
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 24 lis 2008, o 19:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: DSW

wyznacz dziedzine, asymptoty funkcji oraz naszkicuj wykres

Post autor: MattY »

Witam
bardzo proszę o rozwiązanie zadania:
Wyznacz dziedzinę funkcji f, znajdź jej asymptoty oraz naszkicuj jak mógłby wyglądać jej wykres.
\(\displaystyle{ f(x) = \frac{x^{3}+x^{2}}{x^{2}-1}}\)
Awatar użytkownika
Ateos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1100
Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 214 razy

wyznacz dziedzine, asymptoty funkcji oraz naszkicuj wykres

Post autor: Ateos »

\(\displaystyle{ D_{f}=R}\){-1;1}
x=-1 i x=1 sa ednoczesnie asymptotami pionowy funkcji.
policz granice,a (asymptote ukosna) pochodną
okreslisz przedzialyu monotonicznosci. Ogolnie wszystko:P
ODPOWIEDZ