ktore z liczb nie mogą być pierwiastkami wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
alimak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 1 mar 2008, o 16:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Podziękował: 31 razy

ktore z liczb nie mogą być pierwiastkami wielomianu

Post autor: alimak »

Współczynniki wielomianu \(\displaystyle{ w(x)=x^{5}+ a_{4} x^{4}+...+ a_{1}x+ a_{0}}\) są liczbami całkowitymi. Które z liczb -3, 0, 1, 2, 5 nie mogą być pierwiastkami wielomiany w, jeżeli..

a) \(\displaystyle{ a_{0}=4}\)

b) \(\displaystyle{ a_{0}=6}\)
raphel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 657
Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czewa/Wrocław
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 138 razy

ktore z liczb nie mogą być pierwiastkami wielomianu

Post autor: raphel »

a) -3, 0, 5
b) 0, 5
wskazówka
skorzystaj z twierdzenia o pierwiastkach (całkowitych) wielomianu, chyba tak się ono nazywa
ODPOWIEDZ