1. Suma długości wszystkich krawędzi graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 40 cm. Krawędź podstawy ma długość x. Napisz wzór funkcji opisującej objętość tego graniastosłupa w zależności od x. Jakie są wymiary tego graniastosłupa, jeśli jego objętość jest równa 36 \(\displaystyle{ cm^{3}}\)?
2. Wyznacz najmniejsza wartość wyrażenia \(\displaystyle{ [ x^{3}+y^{3}}\), wiedząc, że x+y=2
Oblicz wymiary graniastosłupa / najmiejszą wartość wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 22 lis 2009, o 12:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bolesławiec
- Pomógł: 1 raz
Oblicz wymiary graniastosłupa / najmiejszą wartość wyrażenia
w tym drugim masz wzor skroconego mnozenia, a wiec (x+y)(x^2-xy+y^2) za x+y podstawiasz 2 a z x+y=2, co masz podane w zadaniu wyznaczasz y, i bedzie y=2-x i to wyrazenie podstawiasz do drugiego nawiasu ,czyli go (x^2-xy+y^2). teraz masz 2(x^2-x(2-x)+(2-x)^2) wymnazasz to i wyjdzie wzor funkcji. i na koncu obliczasz q, czyli druga wspolrzedna fukcji ze wzoru q=-delta-4a i wyjdzie 2;p
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Oblicz wymiary graniastosłupa / najmiejszą wartość wyrażenia
1. Czyli \(\displaystyle{ 8x+4h=40}\) oraz \(\displaystyle{ V=x^2\cdot h}\) (z pierwszego wyznacz (h) wstaw do drugiego i masz funkcję V(x)).
2. Jeśli wcześniejsze jest nieczytelne (sam się nie wpatrywałem) to pisz.
2. Jeśli wcześniejsze jest nieczytelne (sam się nie wpatrywałem) to pisz.