Rozwiąż równanie:
a)\(\displaystyle{ 3x^{5}=12x^{3}}\)
b)\(\displaystyle{ 27x^{7}=-8x^{4}}\)
c)\(\displaystyle{ x^{4}-8x^{2}+16=0}\)
d)\(\displaystyle{ 81^{4}=18^{2}-1}\)
e)\(\displaystyle{ 3x^{3}-x^{2}-x-1=0}\)
f)\(\displaystyle{ x^{3}-6x^{2}+11x-6=0}\)
Rozwiąż równanie
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Rozwiąż równanie
a)
\(\displaystyle{ 3x^{5}=12x^{3} \iff 3x^3(x^2-4)=0 \iff 3x^3(x-2)(x+2)=0}\)
c)
\(\displaystyle{ x^{4}-8x^{2}+16=0 \iff (x^2-4)^2=0 \iff [(x-2)(x+2)]^2}\)
f)
\(\displaystyle{ x^{3}-6x^{2}+11x-6=0 \iff (x-1)(x-2)(x-3)=0}\)
\(\displaystyle{ 3x^{5}=12x^{3} \iff 3x^3(x^2-4)=0 \iff 3x^3(x-2)(x+2)=0}\)
c)
\(\displaystyle{ x^{4}-8x^{2}+16=0 \iff (x^2-4)^2=0 \iff [(x-2)(x+2)]^2}\)
f)
\(\displaystyle{ x^{3}-6x^{2}+11x-6=0 \iff (x-1)(x-2)(x-3)=0}\)