podaj przykłady wielomianu stopnia n po współczynnikach całkowitych , którego jedynym pierwiastkiem sa liczby \(\displaystyle{ x_{1}}\) i \(\displaystyle{ x_{2}}\)
a) n=2 , \(\displaystyle{ x_{1}=1}\) , \(\displaystyle{ x_{2}=-6}\)
b) n=4 , \(\displaystyle{ x_{1}=1}\) , \(\displaystyle{ x_{2}=-6}\)
Podaj przykłady wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rogowo
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
Podaj przykłady wielomianu
a) korzystasz z tego: \(\displaystyle{ (x-x _{1})(x-x _{2})}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x+6)=x^2+5x-6}\)
b)\(\displaystyle{ (x-1)^2 (x+6)^2=(x^2-2x+1) (x^2+12x+36)=x^4+10x^3+13x^2-60x+36}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x+6)=x^2+5x-6}\)
b)\(\displaystyle{ (x-1)^2 (x+6)^2=(x^2-2x+1) (x^2+12x+36)=x^4+10x^3+13x^2-60x+36}\)