Znajdź pierwiastki równania

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
MaRcIn1642
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 12 mar 2008, o 18:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ZMC
Podziękował: 6 razy

Znajdź pierwiastki równania

Post autor: MaRcIn1642 »

\(\displaystyle{ x^{3} -9x+4=0}\) jakie będą pierwiastki tego wielomianu? podobno maja być trzy
Bombelek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy

Znajdź pierwiastki równania

Post autor: Bombelek »

\(\displaystyle{ x^3-9x+4=0\\
x(x^2-9)+4=0\\
(x^2-9)(x+4)=0\\
(x-3)(x+3)(x+4)=0}\)

pierwiastki już widać
Patrycjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 28 wrz 2008, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 1 raz

Znajdź pierwiastki równania

Post autor: Patrycjusz »

\(\displaystyle{ (x^2-9)(x+4)=0}\)

jakim cudem polączyles x z tą czwórką ? mozna tak ;o ?
MaRcIn1642
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 12 mar 2008, o 18:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ZMC
Podziękował: 6 razy

Znajdź pierwiastki równania

Post autor: MaRcIn1642 »

Bombelek, to jest źle co Ty zrobiłeś nie da się połączyć x i 4 tak jak to zrobiłeś poza tym podstawiając te pierwiastki co Ci wyszły do pierwszego równania nie wychodzi nigdy równanie tożsamościowe.
Patrycjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 28 wrz 2008, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 1 raz

Znajdź pierwiastki równania

Post autor: Patrycjusz »

na bank dobrze przepisales rowanie ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Znajdź pierwiastki równania

Post autor: piasek101 »

MaRcIn1642 pisze:\(\displaystyle{ x^{3} -9x+4=0}\) jakie będą pierwiastki tego wielomianu? podobno maja być trzy
Raczej wzory Cardano (ale poczekajmy).
MaRcIn1642
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 12 mar 2008, o 18:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ZMC
Podziękował: 6 razy

Znajdź pierwiastki równania

Post autor: MaRcIn1642 »

Równanie jest dobrze przepisane.
Bombelek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy

Znajdź pierwiastki równania

Post autor: Bombelek »

o w morde fakt, przepraszam za zamiesznie
Kamilekzmc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 6 paź 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 73 razy

Znajdź pierwiastki równania

Post autor: Kamilekzmc »

rzeczywiście trudny przypadek Marcinie znalazłeś... ale od czego nie jest wikipedia...

\(\displaystyle{ x^{3} -9x+4=0}\) możemy to przedstawić jako \(\displaystyle{ (x-x_{1})(x-x_{2})(x-x_{3})=0}\)
po rozwiązaniu mamy trzy równania z trzema niewiadomymi...
życzę szczęścia w rozwiązywaniu tego no ale...
MaRcIn1642
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 12 mar 2008, o 18:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ZMC
Podziękował: 6 razy

Znajdź pierwiastki równania

Post autor: MaRcIn1642 »

dzięki Kamilu:D
ODPOWIEDZ