1) Dla jakich wartości parametru m równania:
a) \(\displaystyle{ x^4+(m-3)x^2+m^2=0}\) ma cztery różne rozwiązania?
b) \(\displaystyle{ x^4+2(m-2)x^2+m^2-1=0}\) ma dwa różne pierwiastki?
c) \(\displaystyle{ x^4+(1-2m)x^2+2m^2+\frac{1}{4}}\) nie ma rozwiązań?
chodzi mi głównie o metodę i zapisanie warunków.
pierwiastki wielomianu z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 22 lis 2008, o 19:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
pierwiastki wielomianu z parametrem
a) ma cztery różne rozwiązania
wykorzystujemy zmienna pomocnicza x^2 =t
t ^2 + (m-3)t+m^2 =0
delta >0
t1 + t2 >0
t1 * t2 >0
b)dwa rozwiazania
wykorzystujemy zmienna pomocnicza x^2 =t
t^2+ 2(m-2)t +m^1-1
delta=0
t1 + t2 =0
t1 * t2 >0
c)wykorzystujemy zmienna pomocnicza x^2 =t
t^2 + (1-2m)t+2m^2+1/4
delta
wykorzystujemy zmienna pomocnicza x^2 =t
t ^2 + (m-3)t+m^2 =0
delta >0
t1 + t2 >0
t1 * t2 >0
b)dwa rozwiazania
wykorzystujemy zmienna pomocnicza x^2 =t
t^2+ 2(m-2)t +m^1-1
delta=0
t1 + t2 =0
t1 * t2 >0
c)wykorzystujemy zmienna pomocnicza x^2 =t
t^2 + (1-2m)t+2m^2+1/4
delta
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 22 lis 2008, o 19:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
pierwiastki wielomianu z parametrem
ja dopisze ten 1%
"b)dwa rozwiazania
wykorzystujemy zmienna pomocnicza x^2 =t
t^2+ 2(m-2)t +m^1-1
delta=0
t1 + t2 =0
t1 * t2 >0 "
lub \(\displaystyle{ \Delta>0 \frac{c}{a}}\)
"b)dwa rozwiazania
wykorzystujemy zmienna pomocnicza x^2 =t
t^2+ 2(m-2)t +m^1-1
delta=0
t1 + t2 =0
t1 * t2 >0 "
lub \(\displaystyle{ \Delta>0 \frac{c}{a}}\)