paramtery

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
zatorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 11 paź 2008, o 14:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: CK
Podziękował: 2 razy

paramtery

Post autor: zatorek »

Witam mam takie zadanko

Dla jakich wartosci paramteru \(\displaystyle{ a}\) pierwiastki \(\displaystyle{ x1,x2,x3,x4}\)rownania\(\displaystyle{ x^4+5x^3-40x+64=0}\) spelniaja warunki \(\displaystyle{ x2=-2x1}\)
\(\displaystyle{ x3=4x1\(\displaystyle{
\(\displaystyle{ x4=-8x1}\)

Prosze

Dziekuje ;]}\)
}\)
Bombelek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy

paramtery

Post autor: Bombelek »

to samo zadanie jest w moim temacie niżej (parametry i vieta)
Jak rozkminisz to napisz jak to trzeba
ODPOWIEDZ