\(\displaystyle{ (x^2+9)(x+5)(x-4)\geqslant 0}\)
wiem, że w tym wypadku wyrażenie \(\displaystyle{ x^2+9}\) nie ma sensu ale nie wiem co mam dalej robić. po prostu nie brać tego wyrażenia pod uwagę czy co ?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Crizon
Nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 22 lis 2008, o 19:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Nierówność
odp x nalezy do przedzialu (- nieskonczonosci do -5 qslant suma qslant 4 do plus nieskonczonosci)
nie bierzesz pod uwage x^2 + 9 rysujesz wykres wielomianu z miejscami zerowymi -5 i 4
nie bierzesz pod uwage x^2 + 9 rysujesz wykres wielomianu z miejscami zerowymi -5 i 4
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
Nierówność
Wyrażenie \(\displaystyle{ x^{2} + 9}\) jest zawsze dodatnie, więc to równanie nie ma rozwiązania.
Zatem:
\(\displaystyle{ x+5=0 x-4=0}\)
Stąd \(\displaystyle{ x= -5 x=4}\)
Narysuj sobie parabolkę, zaznacz na niej te punkty.
Ostatecznie:
\(\displaystyle{ x (- , -5) suma (4, + )}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ x+5=0 x-4=0}\)
Stąd \(\displaystyle{ x= -5 x=4}\)
Narysuj sobie parabolkę, zaznacz na niej te punkty.
Ostatecznie:
\(\displaystyle{ x (- , -5) suma (4, + )}\)