trzy rozwiązania równania wielomianowego

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
marty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 296
Rejestracja: 4 wrz 2007, o 21:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 33 razy

trzy rozwiązania równania wielomianowego

Post autor: marty »

mam równanie
\(\displaystyle{ ax^4+bx^2+c=0}\)

kiedy będzie miało ono trzy rozwiązania?
zapisuję je w postaci takiej:
\(\displaystyle{ k=x^2}\)i\(\displaystyle{ k>=0}\)
\(\displaystyle{ ak^2 +bk+c=0}\)

jaki układ warunków należy zapisać, aby pierwotne równanie miało 3 rozwiązania?
proszę o pomoc
Elwircia88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 22 lis 2008, o 19:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

trzy rozwiązania równania wielomianowego

Post autor: Elwircia88 »

a
eq 0
delta >0
\(\displaystyle{ k_{1}}\)* \(\displaystyle{ k_{2}}\) =0
\(\displaystyle{ k_{1}}\) + \(\displaystyle{ k_{2}}\) >0
ODPOWIEDZ