Paramert i Vieta

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Bombelek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy

Paramert i Vieta

Post autor: Bombelek »

Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ a}\) pierwiastki \(\displaystyle{ x_{1} \ x_{2} \ x_{3} \ x_{4}}\) równania
\(\displaystyle{ x^4+5x^3+ax^2-40x+64=0}\) spełniają warunki:
\(\displaystyle{ x_{2}=-2x_{1} \\
x_{3}=4x_{1} \\
x_{4}=-8x_{1}}\)

Wyznacz wszystkie pierwiastki równania.
bedbet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2530
Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 248 razy

Paramert i Vieta

Post autor: bedbet »

Zapisz wielomian w postaci iloczynowej z wykożystaniem tylko\(\displaystyle{ x_1}\), wymnóż, i otrzymasz wartość \(\displaystyle{ a}\).
Bombelek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy

Paramert i Vieta

Post autor: Bombelek »

możesz pokazac poczatek bo jakoś nie moge zakapować ;/
bedbet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2530
Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 248 razy

Paramert i Vieta

Post autor: bedbet »

\(\displaystyle{ x^4+5x^3+ax^2-40x+64=0 \iff (x-x_1)(x-x_2)(x-x_3)(x-x_4)=0 \\
\\
(x-x_1)(x+2x_1)(x-4x_1)(x+8x_1)=0}\)


Wymnożyć i uporządkować...
ODPOWIEDZ