Zadanie z wielomianem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
nightstalker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 22 lis 2008, o 21:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 1 raz

Zadanie z wielomianem

Post autor: nightstalker »

witam
mam problem z zadaniem o następującej treści
iloczyn trzech kolejnych liczb nieparzystych jest o 65 większy od różnicy kwadratów liczby największej i najmniejszej. znajdź te liczby
zacząłem rozwiązywać to tak:
za pierwszą liczbe podstawaim (2n+1) więc:
\(\displaystyle{ (2n+1)*(2n+3)*(2n+5)=(2n+1) ^{2} -(2n+5)^{2}-65}\)
po wyliczeniu tego otrzymałem:
\(\displaystyle{ 8n^{3}+36n^{2}+62n+104=0}\)
więc z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wyliczam p i q
i tu mam problem bo nic mi nie pasuje
proszę o podpowiedź- gdzie robię błąd
z góry dziękuje
Ostatnio zmieniony 22 lis 2008, o 21:31 przez nightstalker, łącznie zmieniany 1 raz.
maise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1327
Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 335 razy

Zadanie z wielomianem

Post autor: maise »

W pierwszym równaniu powinno być:
\(\displaystyle{ (2n+1)(2n+3)(2n+5)=(2n+1)^2-(2n+5)^2+65}\)
nightstalker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 22 lis 2008, o 21:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 1 raz

Zadanie z wielomianem

Post autor: nightstalker »

no dobra czyli otrzymałem
\(\displaystyle{ 4n^{3}+18n^{2}+31n-13}\)
czyli p=+-1;+-13
a q=+-1;+-2;+-4
ODPOWIEDZ