zadania

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
ddukee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 5 maja 2008, o 13:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: grójec
Podziękował: 3 razy

zadania

Post autor: ddukee »

prosił bym o rozwiązanie tych zadań

1.
reszta z dzielenia wielomianu w(X) przez x-1 wynosi 1,
a reszta z dzielenia tego wielomianu przez x-2 wynosi 4
wyznacz resztę z dzielenia wielomianu D(x) przez (x-1)(x-2)
Awatar użytkownika
Ptaq666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 478
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piła / Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 154 razy

zadania

Post autor: Ptaq666 »

\(\displaystyle{ W(x) = P(x)(x-1)(x-2) + ax +b (W1) = a+b \ \ \ W(2) = 2a+b \\ W(x) = Q(x)(x-1) +1 W(1) = 1\\ W(x) = S(x)(x-2)+4 W(2) = 4 \\ \\ \\ \begin{cases} a+b = 1 \\ 2a+b = 4 \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ