Wyznacz takie wartości m i n dla których wielomian W(x)jest kwadratem innego wielomianu, gdy:
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{4} +2 ^{3}+mx ^{2}+nx+1}\)
czy mógłby mi ktoś jeszcze powiedzieć jak się szuka pierwiastków wielomianu? Jak jest prosty to się podstawia małe kolejne liczby, ale co robić jak jest bardziej rozbudowany?
Wyznaczanie m i n, kwadrat wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 669
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 198 razy
Wyznaczanie m i n, kwadrat wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{4} +2x^{3}+mx ^{2}+nx+1\\
P(x)=(x^2+px+q)^2\\}\)
Może podnieść przeprowadzić działania w P(x) i porównać współczynniki przy odpowiednich potęgach?
P(x)=(x^2+px+q)^2\\}\)
Może podnieść przeprowadzić działania w P(x) i porównać współczynniki przy odpowiednich potęgach?