Wyznacz wartość m dla której wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian P(x) gdy:
\(\displaystyle{ w(x)=x ^{4}-(m ^{2} -1)x ^{3} +(m+1)x ^{2} -3(m+1)x-7
P(x)=x-1}\)
Wielomiany z parametrem, dzielenie
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 31 razy
Wielomiany z parametrem, dzielenie
\(\displaystyle{ W(1)=0}\)
Oblicz \(\displaystyle{ W(1)}\) i przyrównaj do 0.
//EDIT
Fakt, pominąłem - 7 :/.
Więc teraz reszta wynosi \(\displaystyle{ - m^{2} - 2m - 7 = 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta < 0}\)
Oblicz \(\displaystyle{ W(1)}\) i przyrównaj do 0.
//EDIT
Fakt, pominąłem - 7 :/.
Więc teraz reszta wynosi \(\displaystyle{ - m^{2} - 2m - 7 = 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta < 0}\)
Ostatnio zmieniony 21 lis 2008, o 19:21 przez TDK, łącznie zmieniany 3 razy.