Hej. Mam taki mały problem.... Nie mogę rozłożyć na czynniki pewnych wielomianów;/ Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc Oto przykłady:
a) W(x)= \(\displaystyle{ x^5+5x^3-6x^2}\)=
b) W(x)= \(\displaystyle{ 3x^6+12^4-96^2}\)=
c) W(x)= \(\displaystyle{ x^4-4x^2+4}\)=
d) W(x)= \(\displaystyle{ x^6+27}\)=
Rozkład wielomianu na czynniki
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Rozkład wielomianu na czynniki
d) Skorzystaj ze wzoru \(\displaystyle{ a^{3}+b^{3}}\) czyli masz
\(\displaystyle{ (x^{2})^{3}+3^{3}}\)
c) za \(\displaystyle{ x^{2}}\) podstaw t i masz równanie kwadratowe , wylicz pierwiastki i potem obliczysz x
\(\displaystyle{ (x^{2})^{3}+3^{3}}\)
c) za \(\displaystyle{ x^{2}}\) podstaw t i masz równanie kwadratowe , wylicz pierwiastki i potem obliczysz x