\(\displaystyle{ x^4-5x^3+6x^2-5x+1=0}\)
napewno nie ma tu pierwiastków wymiernych, może można to jakoś inaczej pozapisywać i otrzymać jakieś pierwiastki niewymierne?
a może to wogóle nie ma pierwiastków?
równanie wielomianowe
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
równanie wielomianowe
Takie ,,symetryczne" wielomiany rozkładam tak :
\(\displaystyle{ W(x)=(x^2+ax+1)(x^2+bx+1)}\) (gdzie W(x) dany)
Mam :
\(\displaystyle{ (x^2-4x+1)(x^2-x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x^2+ax+1)(x^2+bx+1)}\) (gdzie W(x) dany)
Mam :
\(\displaystyle{ (x^2-4x+1)(x^2-x+1)=0}\)
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy