Podana liczba jest dwukrotnym pierwiastkiem danego wielomianu. Znajdź pozostałe pierwiastki tego wielomianu.
\(\displaystyle{ x^{4}+3x^{3}-23x^{2}+33x-14}\) \(\displaystyle{ 1}\)
wielomianym, pierwiastek dwukrotny
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
wielomianym, pierwiastek dwukrotny
\(\displaystyle{ (x^{4}+3x^{3}-23x^{2}+33x-14):(x ^{2}-2x+1)=x ^{2} +5x-14}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} +5x-14=(x+7)(x-2)}\)
pierwiaski\(\displaystyle{ x _{3} =-7 , x _{4}=2}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} +5x-14=(x+7)(x-2)}\)
pierwiaski\(\displaystyle{ x _{3} =-7 , x _{4}=2}\)
Ostatnio zmieniony 20 lis 2008, o 21:40 przez Gacuteek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
wielomianym, pierwiastek dwukrotny
a skąd sie wzieło \(\displaystyle{ (x^{2}+2x+1)}\)
[ Dodano: 20 Listopada 2008, 20:09 ]
i jeszcze nie wiem skąd sie wzięło w tym \(\displaystyle{ x^{2}+5x-14}\) 5x??
[ Dodano: 20 Listopada 2008, 20:09 ]
i jeszcze nie wiem skąd sie wzięło w tym \(\displaystyle{ x^{2}+5x-14}\) 5x??
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
wielomianym, pierwiastek dwukrotny
\(\displaystyle{ (x^{2}-2x+1)}\)po drugim wyrazie jest (-)
pierwiastkiem podwójnym jest\(\displaystyle{ (x-1) ^{2} =x ^{2}-2x+1}\)
[ Dodano: 20 Listopada 2008, 21:45 ]
\(\displaystyle{ x^{2}+5x-14}\)
to jest iloraz dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ x^{4}+3x^{3}-23x^{2}+33x-14}\)
przez \(\displaystyle{ =x ^{2}-2x+1}\)
pierwiastkiem podwójnym jest\(\displaystyle{ (x-1) ^{2} =x ^{2}-2x+1}\)
[ Dodano: 20 Listopada 2008, 21:45 ]
\(\displaystyle{ x^{2}+5x-14}\)
to jest iloraz dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ x^{4}+3x^{3}-23x^{2}+33x-14}\)
przez \(\displaystyle{ =x ^{2}-2x+1}\)