Hej. Mam problem z równaniem wielomianowym stopnia 6 a mianowicie nie wiem jak sie do niego zabrać. Mógłby ktoś mnie naprowadzić???:)
\(\displaystyle{ -x ^{6}}\)+\(\displaystyle{ 3x ^{3}}\)-2=0
pozdrawiam.
Równanie wielomianowe stopnia 6
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Równanie wielomianowe stopnia 6
podstaw zmienną pomocniczą \(\displaystyle{ t= x^{3}}\), powstanie równanie kwadratowe... dalej wiadomo
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Równanie wielomianowe stopnia 6
Zastosuj podstawienie:
\(\displaystyle{ t=x^3}\)
i rozwiąż takie równanie:
\(\displaystyle{ -t^2+3t-2=0}\)
\(\displaystyle{ t=x^3}\)
i rozwiąż takie równanie:
\(\displaystyle{ -t^2+3t-2=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 14 maja 2008, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polkowice
- Pomógł: 13 razy
Równanie wielomianowe stopnia 6
jeszcze można to zrobić szukając pierwiastków wśród dzielników całkowitych wyrazu wolnego, dzielnikiem będzie liczba 1 później twierdzenie Bezout'a, dzielenie wielomianów. Takim sposobem można rozłożyc każdy wielomian stopnia conajmniej trzeciego.