Zadanie z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
asdf353
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 12 lis 2008, o 21:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Zadanie z parametrem

Post autor: asdf353 »

Dla jakiej wartości parametru a i b liczby 1 i -2 są pierwiastkami wielomianów W(x)= x^4-2x^3+x^2+ax+b


^- do potęgi
Awatar użytkownika
ppolciaa17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 381
Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 99 razy

Zadanie z parametrem

Post autor: ppolciaa17 »

oblicz W(1)=0 i W(-2)=0 i i rozwiąż układem równań podobnie jak zadanie wyżej

[ Dodano: 20 Listopada 2008, 17:53 ]
tzn niżej [temat:pierwiastki wielomianu]
ODPOWIEDZ