odwrotność sumy kwadratów pierwiastków wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
dziczka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 14 lip 2008, o 09:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 82 razy

odwrotność sumy kwadratów pierwiastków wielomianu

Post autor: dziczka »

Oblicz odwrotność sumy kwadratów pierwiastków wielomianu

\(\displaystyle{ W(x)=x^4-5x^3+11x^2-5x+30=0}\)


liczymy ze wzorów Viete`a, czyli powinno być

\(\displaystyle{ \frac{1}{x_1^2}+ \frac{1}{x_2^2}+ \frac{1}{x_3^2}= \frac{(x_2x_3)^2+(x_1x_3)^2+(x_1x_2)^2}{(x_1x_2x_3)^2}



tylko jak dalej?}\)
macciej91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 15 mar 2007, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 10 razy

odwrotność sumy kwadratów pierwiastków wielomianu

Post autor: macciej91 »

Odwrotność sumy kwadratów, czy suma odwrotności kwadratów? Na razie widzę to drugie.
dziczka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 14 lip 2008, o 09:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 82 razy

odwrotność sumy kwadratów pierwiastków wielomianu

Post autor: dziczka »

rzeczywiście masz rację
ODPOWIEDZ