Równanie wielomianowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
damcios
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 341
Rejestracja: 3 lis 2008, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 1 raz

Równanie wielomianowe

Post autor: damcios »

rozwiąż :
\(\displaystyle{ (x+1)^{5}+(x-1)^{5}=32x}\)

Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów.
luka52
Ostatnio zmieniony 20 lis 2008, o 18:11 przez damcios, łącznie zmieniany 1 raz.
Jacek_fizyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 3 paź 2008, o 16:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 8 razy

Równanie wielomianowe

Post autor: Jacek_fizyk »

witaj! takie zadanie musisz rozwiazac z pomoca tzw Trojkata Pascala (mozesz sobie sprawdzic na necie)

w Twoim przykladzie rozwiniecie
\(\displaystyle{ (x-1)^{5}= x^5-5x^4+10x^3-10x^2+5x-1}\)

\(\displaystyle{ (x+1)^{5}= x^5+5x^4+10x^3+10x^2+5x+1}\)

po wyliczeniu wyszlo mi
\(\displaystyle{ ^-5x^4-10x^2-1=32x}\)
zatem teraz wyznaczyc trzeba tylko pierwiastki rownania i przyrownac je do 32x
ODPOWIEDZ