wielomiany, reszta z dzielnie
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
wielomiany, reszta z dzielnie
Dla jakiej wartości reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ 6x^{3}-4ax^{2}+x-3}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x- \frac{1}{2}}\) jest równa 1?
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
wielomiany, reszta z dzielnie
\(\displaystyle{ W( \frac{1}{2})=1}\)
\(\displaystyle{ 6* \frac{1}{8}-4a* \frac{1}{4}+ \frac{1}{2}-3=1}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{4}-a- \frac{7}{2}=0}\)
\(\displaystyle{ a=- \frac{11}{4}}\)
\(\displaystyle{ 6* \frac{1}{8}-4a* \frac{1}{4}+ \frac{1}{2}-3=1}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{4}-a- \frac{7}{2}=0}\)
\(\displaystyle{ a=- \frac{11}{4}}\)