wielomiany,reszta z dzielenia
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
wielomiany,reszta z dzielenia
Reszty z dzielenia wielomianów \(\displaystyle{ 2x^{3}+5x^{2}-5x-7}\)i\(\displaystyle{ 2x^{3}+4x^{2}-2x+3}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x-a}\) są takie same. Znajdź liczbę a.
Ostatnio zmieniony 19 lis 2008, o 15:32 przez mateusz.ex, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 31 razy
wielomiany,reszta z dzielenia
Podejrzewam, że zakradł się mały błąd. W pierwszym wielomianie zamiast \(\displaystyle{ 2x^{2}}\) powinno być \(\displaystyle{ 2x^{3}}\). Wtedy rozwiązanie wygląda następująco:
Dzieląc pierwszy wielomian przez \(\displaystyle{ x-a}\) reszta wynosi \(\displaystyle{ 2a^{3} + 5 a^{2} - 5a - 7}\), natomiast dzieląc drugi przez \(\displaystyle{ x-a}\) reszta wynosi \(\displaystyle{ 2a^{3} + 4 a^{2} - 2a + 3}\)
Reszty te mają być sobie równe. Równe są dla \(\displaystyle{ a = 5 a = -2}\).
Dzieląc pierwszy wielomian przez \(\displaystyle{ x-a}\) reszta wynosi \(\displaystyle{ 2a^{3} + 5 a^{2} - 5a - 7}\), natomiast dzieląc drugi przez \(\displaystyle{ x-a}\) reszta wynosi \(\displaystyle{ 2a^{3} + 4 a^{2} - 2a + 3}\)
Reszty te mają być sobie równe. Równe są dla \(\displaystyle{ a = 5 a = -2}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
wielomiany,reszta z dzielenia
a jak wyznaczyć te reszty, trzeba podstawiać liczby dopóki nie wyjdzie, czy jest jakas metoda?
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 31 razy
wielomiany,reszta z dzielenia
\(\displaystyle{ 2a^{3} + 5 a^{2} - 5a - 7 = 2a^{3} + 4 a^{2} - 2a + 3}\)
\(\displaystyle{ a ^{2} - 3a - 10 = 0}\)
\(\displaystyle{ a_{1} = 5 a _{2} = -2}\)
\(\displaystyle{ a ^{2} - 3a - 10 = 0}\)
\(\displaystyle{ a_{1} = 5 a _{2} = -2}\)