Funkcja \(\displaystyle{ f(x) = -x^{3} + 2 x^{2} -x + 2}\)
(a) ma w punkcie \(\displaystyle{ \tfrac{1}{3}}\) maksimum lokalne;
(b) ma w punkcie 1 maksimum lokalne;
(c) na przedziale \(\displaystyle{ (1,+ )}\) jest malej�ca.
Zadanie rozwiązałem i wyszło mi 3 razy TAK ale nie jestem pewien bo nie wiem czy w kazdej sytuacji wykres tak wyglada jak ja mysle i czy do takiej ramki sie wpisuje zawsze wg takiego samego schematu. Prosze o pomoc!
Może byłaby osoba chętna do korepetycji online?:) w piątek mam warunek z matmy a mam sporo niejasnosci.. pozdrawiam serdecznie
Potrenuj jeszcze zapis.
luka52
Własności funkcji wielomianowej
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Własności funkcji wielomianowej
\(\displaystyle{ f'(x)=-3x^2+4x-1\\
f'(x)=0\Leftrightarrow x=\frac{1}{3}\vee x=1\\
f'(x)>0 x\in (\frac{1}{3},1)\\
f'(x) x\in (-\infty,\frac{1}{3})\cup (1,\infty)}\)
zatem na moje oko odpowiedzi sa takie:
Nie, bo dla\(\displaystyle{ x=\frac{1}{3}}\) jest minimum lokalne
tak
tak
f'(x)=0\Leftrightarrow x=\frac{1}{3}\vee x=1\\
f'(x)>0 x\in (\frac{1}{3},1)\\
f'(x) x\in (-\infty,\frac{1}{3})\cup (1,\infty)}\)
zatem na moje oko odpowiedzi sa takie:
Nie, bo dla\(\displaystyle{ x=\frac{1}{3}}\) jest minimum lokalne
tak
tak
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 18 lis 2008, o 21:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: net
- Podziękował: 12 razy
Własności funkcji wielomianowej
dziękuje bardzo za odpowiedź;) a mam jeszcze takie pytanie.. te wyniki ja sobie wstawiam w taka ramke. gdzie na poczatku jest liczba dla funkcji malejacej, pozniej jest min lokalne pozniej liczby na funkcji rosnacej, nastepnie wynik dla MAX lokalne i pozniej wynik dla funkcji malejącej. Czy tak w kazdym przypadku jest??