rozloz na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Twistaeczka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 16 lis 2008, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z nienacka
Podziękował: 6 razy

rozloz na czynniki

Post autor: Twistaeczka »

Rozloz wielomian w(x) = \(\displaystyle{ x ^{3}}\)-3x+2 na czynniki liniowe

za pomoc dziekuje
marty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 296
Rejestracja: 4 wrz 2007, o 21:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 33 razy

rozloz na czynniki

Post autor: marty »

zauważ, że -3x=-x-2x
wtedy pogrupuj x-y ze wspolczynnikiem 1, a potem -2x oraz 2, x^3-1 da sie rozpisac, tak zeby dalo sie cos wylaczyc przed nawias
maise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1327
Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 335 razy

rozloz na czynniki

Post autor: maise »

\(\displaystyle{ x^2(x-1)+x(x-1)-2(x-1)=(x^2+x-2)(x-1)=(x(x-1)+2(x-1))(x-1)=(x+2)(x-1)(x-1)}\)
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

rozloz na czynniki

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ x^{3}-x^{2}+x^{2}-x^{2}-2x+2=x^{2}(x-1)+x(x-1)-2(x-1)=(x-1)(x^{2}+x-2)=(x-1)(x^{2}+2x-x-2)=(x-1)[x(x+2)-(x+2)]=(x-1)(x+2)(x-1)=(x-1)^{2}(x+2)}\)
ODPOWIEDZ