rozwiąż nierówności

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
dziczka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 14 lip 2008, o 09:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 82 razy

rozwiąż nierówności

Post autor: dziczka »

Witam! mam problem z dwa nierównościami:

\(\displaystyle{ a)3x^3+8x^2-9x+2qslant 0}\)


proszę o pomoc
Awatar użytkownika
ppolciaa17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 381
Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 99 razy

rozwiąż nierówności

Post autor: ppolciaa17 »

b) \(\displaystyle{ 4x^{4}+4x^{3}+4x^{2}-x^{2}-x-1 qslant 0}\)
\(\displaystyle{ 4x^{2}(x^{2}+x+1)-(x^{2}+x+1) qslant 0}\)
\(\displaystyle{ (x^{2}+x+1)(4x^{2}-1) qslant 0}\)
\(\displaystyle{ (x^{2}+x+1)(2x-1)(2x+1) qslant 0}\) dalej już chyba sobie poradzisz
dziczka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 14 lip 2008, o 09:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 82 razy

rozwiąż nierówności

Post autor: dziczka »

jasne dzięki nie wpadłam na to

[ Dodano: 18 Listopada 2008, 19:12 ]
ale tego drugiego to nadal nie wiem...
Awatar użytkownika
ppolciaa17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 381
Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 99 razy

rozwiąż nierówności

Post autor: ppolciaa17 »

a) \(\displaystyle{ a{0} =2}\)
\(\displaystyle{ D{1} : 1,-1,2,-2}\)
\(\displaystyle{ a=3}\)
\(\displaystyle{ D{2}: 1,-1,3,-3}\)

\(\displaystyle{ D: 1,-1,2,-2, \frac{1}{3} , - \frac{1}{3}, \frac{2}{3}, - \frac{2}{3}}\)

\(\displaystyle{ W( \frac{1}{3} )=0}\)

dzielimy nasz wielomian przez \(\displaystyle{ (x- \frac{1}{3})}\)

wyjdzie : \(\displaystyle{ (3x^{2}+9x-6)(x- \frac{1}{3}) powodzenia}\)
dziczka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 14 lip 2008, o 09:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 82 razy

rozwiąż nierówności

Post autor: dziczka »

dziękuję bardzo
ODPOWIEDZ