Jakie jednomiany należy wstawić w miejse liter A, B i C, aby zachodziła równość wielomanów?
a) A(3x^2 - x + B) = 6x^4 + C + 14x^2
b) Ax^2 + B + 4 = C(3x^2 - 5x + 2)
wielomiany
- ppolciaa17
- Użytkownik
- Posty: 381
- Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 99 razy
wielomiany
moim małym skromnym zdaniem .. to trzeba wymnożyć i porównać
np.
\(\displaystyle{ 3Ax^{2}-Ax+AB = 6x^{4}+C+14x^{2}}\)
i teraz porównujemy \(\displaystyle{ 3Ax^{2}= 6x^{4} A= 2x^{2}}\)
\(\displaystyle{ -2x^{3}=C}\)
\(\displaystyle{ 2x^{2}B = 14x^{2} B= 7}\)
b) ta sama zasada
np.
\(\displaystyle{ 3Ax^{2}-Ax+AB = 6x^{4}+C+14x^{2}}\)
i teraz porównujemy \(\displaystyle{ 3Ax^{2}= 6x^{4} A= 2x^{2}}\)
\(\displaystyle{ -2x^{3}=C}\)
\(\displaystyle{ 2x^{2}B = 14x^{2} B= 7}\)
b) ta sama zasada
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 16 paź 2006, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z domu
- Podziękował: 2 razy
wielomiany
Zgadzam się, ale mi się wydaje, że może być kilka rozwizań, bo np. może być:
A3x^2 = C
-Ax = 14x^2
AB = 6x^4
I wtedy mamy, że A = -14x, B = -3/7x^3, C = -42x^3
A3x^2 = C
-Ax = 14x^2
AB = 6x^4
I wtedy mamy, że A = -14x, B = -3/7x^3, C = -42x^3
- ppolciaa17
- Użytkownik
- Posty: 381
- Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 99 razy
wielomiany
teoretycznie tak, ale praktycznie nie bo wielomian jest ustawiony od największej do najmniejszej wiec nie można sobie skakać .. tzn jak 6x^4 jest największą potęgą to z drugie największą potęgą będzie 3Ax^2