Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-5x^{2}-9x+45}\)
a) Sprawdź, czy dany punkt \(\displaystyle{ A=(1,30)}\) należy do wykresu tego wielomianu.
b) Zapisz wielomian \(\displaystyle{ W}\) w postaci iloczynu trzech wielomianów stopnia pierwszego.
Bardzo proszę o szybką pomoc od tego dużo zależy.
Z góry bardzo to bardzo dziękuję.
Dany jest wielomian (SPRAWDŹ I ZAPISZ?)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Dany jest wielomian (SPRAWDŹ I ZAPISZ?)
a) wstaw współrzędne do wielomianu i zobacz czy dostaniesz prawdę
b) zacznę :
\(\displaystyle{ W(x)=x^2(x-5)-9(x-5)}\)
b) zacznę :
\(\displaystyle{ W(x)=x^2(x-5)-9(x-5)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Dany jest wielomian (SPRAWDŹ I ZAPISZ?)
\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-5x^{2}-9x+45= x^{2}(x-5)-9(x-5)= (x^{2}-9)(x-5)=(x+3)(x-3)(x-5)}\)paczek535 pisze:Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-5x^{2}-9x+45}\)
b) Zapisz wielomian \(\displaystyle{ W}\) w postaci iloczynu trzech wielomianów stopnia pierwszego.